Rendszerváltó Archívum Rendszerváltás Kronológia MDF Kronológia Hitel Repertórium
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

A cél az, hogy a rendszerváltásról is kialakuljon az a közös minimum, amely szerint minden hibája és árnyoldala ellenére átvezetett minket a kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába. A részletekről pedig vitatkozhatunk tovább – mondta a Demokratának Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója.

Folytatás 

Nyári Gábor már általános iskolásként tudta, hogy történész szeretne lenni, és már akkor a XX. század foglalkoztatta leginkább. A történelem alapszakot politológia minorral és a történelem mesterképzést, később pedig a doktori képzést is a Pázmányon végezte, ahol megtalálta a számára fontos értékrendet. Egykori tanáraira és szaktársaira bármikor számíthat. Fiatal kora ellenére több tudományos és rangos intézetben dolgozott.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
augusztus 10.

Akik a köztársasági elnök kérdésében dacoltak az SZDSZ-szel, Pozsgayt akarták.

Folytatás 
július 02.

Elérhetővé váltak a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadványai a Hungaricana adatbázison. Az online elérés lehetőségének megnyitása reményeink szerint nagyban segíti az Intézetben 2013 óta zajló munka társadalmi megismerését, egyben szélesebb körök előtt nyitja meg és teszi könnyebbé a felhalmozódott tudásanyag felhasználásának lehetőségét.

Folytatás 
június 19.

A Magyar Nemzeti Múzeum „Közös Időnk ’89-90” címmel rendezett kiállítást a rendszerváltás 30. évfordulójára, amely több szempontból is rendhagyó, tartalmát és a formáját tekintve egyaránt.

Folytatás 
június 09.

Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani a RETÖRKI folyóiratának 2020. évi rendhagyó, júniusi számát. Idei második számunk teljes terjedelmében Trianon 100. évfordulójával foglalkozik.

Folytatás 
közelmúlt

A trianoni békediktátum száz évvel ezelőtti aláírása a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiája volt, amely elvette az ország területének kétharmadát, a magyarajkú lakosság harmadát, mindemellett pedig mérhetetlen gazdasági károkat okozott. Azonban a magyarság nem csak túlélte a tragédiát, hanem talpra tudott állni és újra meg tudott erősödni. Június 4-e így száz év távlatából nem csak az országot megcsonkító békére emlékeztet, hanem egyben a nemzeti összetartozás napja is.


A nyolcvanas években, a rendszerváltás folyamatában formálódó ellenzéki szervezetek, mozgalmak megalakulásának közös hajtóereje a Kádár-korszak és az egypártrendszer meghaladásának igénye és egy új, többpárti berendezkedésen alapuló, nyugati mintákat követő demokrácia létrehozása volt. Mivel az ellenzéki rendszerváltó pártok mindegyike a sajátjaként értelmezett és elfogadott politikai orientációi, értékei és esetenként tradíciói alapján szerveződött, ennek köszönhetően a közös ellenfél, az MSZMP felbomlása után is meg tudták őrizni identitásuk szilárd alapjait.


Elég lenne azt elfogadni, hogy a rendszerváltás minden hibája és árnyoldala ellenére átvezette az országot a kommunista diktatúrából egy parlamentáris demokráciába, ezzel lezárva a 20. századot – mondta lapunknak Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) új főigazgatója, akivel a rendszerváltásokról és az intézet új célkitűzéseiről beszéltünk.

Folytatás 
Videotár
Rendszerváltástól rendszerváltásig - Táborok Magyarországon
Képtár

Partnereink

Lakitelek Népfőiskola
Magyar Hírlap
Kodolányi János Főiskola
gondola.hu