Rendszerváltó Archívum Rendszerváltás Kronológia MDF Kronológia Hitel Repertórium
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

Lóránt Károly, intézetünk külsős munkatársa szervezésében a közgazdászok és szociológusok 4K Köre jött össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Giday András és Lóránt Károly által a RETÖRKI munkaprogramja keretében a magyar élelmiszeripar privatizációjáról készült anyagot beszélték meg.

Folytatás 

Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára mutatta be április 29-én, Budapesten a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) konferenciatermében Földesi Margit és Szerencsés Károly történészek által szerkesztett Két rendszerváltás Magyarországon című kötetet, amely a RETÖRKI szakmai támogatásával készült.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
április 29.

Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára mutatta be Budapesten a Földesi Margit és Szerencsés Károly történészek által szerkesztett „Két rendszerváltás Magyarországon” címet viselő kötetet, amely a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum szakmai támogatásával készült.

Folytatás 
április 23.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tisztelettel meghívja Önt Földesi Margit – Szerencsés Károly: Két rendszerváltás Magyarországon című, az Antológia Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatójára.

Folytatás 
április 04.

Lóránt Károly, intézetünk külsős munkatársa szervezésében 2019. április 3-án a közgazdászok és szociológusok 4K Köre jött össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Verrasztó Zoltán tartott előadást „Akiket a csillagok vezetnek” - fenntartható életforma Erdélyben. Hozzászólás az ÖTLET KÖRÖKHÖZ – A megvalósításhoz vezető út” címen.

Folytatás 
április 02.

Március 30-31-én a Lakiteleki Népfőiskolán Magyar szemmel - emlékülést tartottak a rendszerváltásról, és a rendszerváltás kiemelkedő alakjairól. Az emlékülés címe nem a véletlen műve. Magyar Szemmel címen Csurka István cikksorozatot írt a Magyar Fórumban. Ezért a rendezvényen megemlékeztek Csurka Istvánról, aki március 27-én lett volna 85 éves.

Folytatás 
közelmúlt

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent folyóiratunk 2019. évi márciusi száma. Tekintettel a rendszerváltás harmincadik évfordulójának jelentőségére, a teljes idei évfolyamot e korszakhatárt jelentő változásnak szenteljük. A legújabb számban kiemelten foglalkozunk az 1989-es év tömegmegmozdulásaival, amelyek gyakorlati és szimbolikus értelemben is fontosak voltak az átmenet évében.


1990. március 25-e és április 8-a között tartották az első szabad választásokat, amellyel a pártállami kormányzás történelmi időszaka lezárult. Miként zajlott a választási kampány? Az MDF abszolút többséget szerzett, de a színfalak mögött Antall József mégis megkötötte az SZDSZ-el a paktumot, miért? Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában ezt a témát járták körbe a politológus vendégek, Fricz Tamás és Nagy Ervin.


1989 első hónapjai gyökeres fordulatot jelentettek a hazai politikai életben. Az ellenzék nyíltan a Kádár-rendszer leváltásának igényével lépett fel, és megkezdte saját politikai programjának megfogalmazását is. 30 éve, 1989 márciusában tartotta a Magyar Demokrata Fórum az első Országos Gyűlését. Egy széles körben elterjedt és jól megszervezett mozgalom képviselői tanácskoztak a párttá alakulás szükségességéről és a közeljövő kihívásairól. Szekér Nóra és Kiss Gy. Csaba történész az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában rávilágított, tulajdonképpen az MDF a semmiből tudott megszerveződni és lényegében egy esztendő alatt országos hálózattá tudott alakulni, ami bizonyítja, hogy volt a magyar társadalomban rendszerváltó akarat.

Folytatás 
Videotár
Két rendszerváltás Magyarországon - Könyvbemutató
Képtár
Két rendszerváltás Magyarországon - Könyvbemutató

Partnereink

Lakitelek Népfőiskola
Magyar Hírlap
Kodolányi János Főiskola
gondola.hu