Normál nézet
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tisztelettel meghívja Önt 2020. november 26-án a „Tervezett és spontán folyamatok a magyar demokratikus átmenet idején” című nemzetközi konferenciára.

Folytatás 

A pázmándi temetőben, a koronavírus-járvány ellenére nagy tömeg kísérte utolsó földi útjára szombaton Szalai Attila újságírót, diplomatát. A Paweł Cebula lengyel minorita szerzetes által celebrált római katolikus rítusú szertartáson magyar és lengyel tisztelői búcsúztatták el a lengyel-magyar kapcsolatok „robotosát”.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
október 29.

Egy társadalom csak akkor tud erős lenni a jelenben, akkor tudja biztos alapokra építeni jövőjét, ha tisztában van a múltjával is - idézték az emberierőforrás-minisztert csütörtökön Budapesten, a rendszerváltás kronológiáját tartalmazó adatbázis bemutatóján.

Folytatás 
október 28.

Fájó szívvel búcsúzunk Intézetünk egykori külsős munkatársától, Szalai Attilától. Isten nyugosztalja! Kiss Gy.️ Csaba Magyar Hírlapban megjelent megemlékezését ajánljuk.

Folytatás 
október 21.

Megjelent folyóiratunk, a Rendszerváltó Archívum legújabb száma, melyet Nyári Gábor főigazgató, felelős kiadó köszöntőjéből vett idézettel ajánlunk.

Folytatás 
szeptember 08.

Vállunkra kell vennünk a Hazát” alcímmel jelent meg dr. Szijártó István irodalomtörténésznek a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában az a könyve, ami a Százak Tanácsának első két évtizedét mutatja be.

Folytatás 
közelmúlt

A magyar-román háború belengetése magyar részről csak blöff volt, de ez a németeket választás elé állította. Végül 1940. augusztus 30-án került sor a második bécsi döntésre, amelyet a németek és olaszok véglegesnek tekintettek, a britek nem fogadtak el, a magyar és a román fél pedig egyaránt elégedetlenkedett. A 2,4 millió visszatérő lakosnak 54%-a volt magyar, miközben több mint egymillió magyar maradt román területeken. Nyári Gábor történésszel a 80 évvel ezelőtti nagy jelentőségű történelmi eseményről beszélgettünk.


2020. augusztus 30.

A cél az, hogy a rendszerváltásról is kialakuljon az a közös minimum, amely szerint minden hibája és árnyoldala ellenére átvezetett minket a kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába. A részletekről pedig vitatkozhatunk tovább – mondta a Demokratának Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója.


Nyári Gábor már általános iskolásként tudta, hogy történész szeretne lenni, és már akkor a XX. század foglalkoztatta leginkább. A történelem alapszakot politológia minorral és a történelem mesterképzést, később pedig a doktori képzést is a Pázmányon végezte, ahol megtalálta a számára fontos értékrendet. Egykori tanáraira és szaktársaira bármikor számíthat. Fiatal kora ellenére több tudományos és rangos intézetben dolgozott.

Folytatás 
Videotár
Rendszerváltástól rendszerváltásig - Táborok Magyarországon
Képtár