Normál nézet
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

A nyolcvanas években, a rendszerváltás folyamatában formálódó ellenzéki szervezetek, mozgalmak megalakulásának közös hajtóereje a Kádár-korszak és az egypártrendszer meghaladásának igénye és egy új, többpárti berendezkedésen alapuló, nyugati mintákat követő demokrácia létrehozása volt. Mivel az ellenzéki rendszerváltó pártok mindegyike a sajátjaként értelmezett és elfogadott politikai orientációi, értékei és esetenként tradíciói alapján szerveződött, ennek köszönhetően a közös ellenfél, az MSZMP felbomlása után is meg tudták őrizni identitásuk szilárd alapjait.

Folytatás 

Elég lenne azt elfogadni, hogy a rendszerváltás minden hibája és árnyoldala ellenére átvezette az országot a kommunista diktatúrából egy parlamentáris demokráciába, ezzel lezárva a 20. századot – mondta lapunknak Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) új főigazgatója, akivel a rendszerváltásokról és az intézet új célkitűzéseiről beszéltünk.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
május 14.

Harminckét éve, 1988. május 14-én Budapesten, a Metró Klubban alakult meg a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A TDDSZ létrejöttével negyven év után először alakult meg független érdekvédelmi szervezet.

Folytatás 
május 11.

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé Nyári Gábor, a RETÖRKI új főigazgatója, mint hogy az Intézet megjelenjen az egyetemi képzésben és a tehetséggondozásban. Fontosnak tartja a fiatalok megszólítását, ezért a közösségi médiában olvashatók kutatóik írásai, elindították video-sorozatukat, köteteik a Hungaricana adatbázisán elérhetőek lesznek. Az interjúban azokra a kérdésekre is kerestük a választ, hogy miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt nyugaton és térségünkben?

Folytatás 
május 10.

Hány képviselő volt ténylegesen ügynök az első szabadon választott országgyűlésben? Volt-e valós mozgástere Antall József kabinetjének? A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum idén kinevezett főigazgatójával, Nyári Gáborral beszélgettünk a harminc évvel ezelőtti eseményekről.

Folytatás 
május 08.

Harminckét évvel ezelőtt, 1988. május 1-jén az erzsébetvárosi Hági sörözőben alakult meg a Szabad Kezdeményezések Hálózata. Ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy a magát demokratikus ellenzéknek nevező szellemi kör számára is létkérdésnek bizonyul az intézményesülés, annak formája azonban nem volt egészen egyértelmű.

Folytatás 
közelmúlt
2020. május 07.

Harminckét éve, 1988. májusában jelent meg a rendszerváltás egyik legjelentősebb reformirata, a Fordulat és reform. A dokumentum a Bihari Mihály által írt Reform és demokráciával, a demokratikus ellenzék Társadalmi Szerződésével, és az MDF lakiteleki megalakulásával már a rendszerváltás politikai átalakulásának szellemi előkészítését jelentette.


2020. május 07.

Az 1956-os forradalom a Kádár-korszak politikai elitje és társadalma számára is meghatározó – bár nem feltétlenül azonos előjelű – élménnyé és állandó viszonyítási ponttá vált. A Kádár János vezetésével felálló új párt a megtorlás mellett a konszolidációs céljait is igyekezett elérni. Ezekben az években egyszerre zajlottak a súlyos börtönbüntetésekkel és halálos ítéletekkel járó tárgyalások, az internálások, deportálások, illetve azok a kísérletek, amelyekkel az új rendszer igyekezett saját magát elfogadtatni a társadalom lehető legszélesebb körében. Az új politikai vezetés a támaszául szolgáló állambiztonsági szervek, a hazai és idegen katonai erők mellett a sajtót, a tömegtájékoztatást és a kultúra eszközeit is saját szolgálatába igyekezett állítani.


A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) Rendszerváltástól rendszerváltásig címen új videósorozatot indít. A negyedórás epizódok Magyarország XX. századi történetét mutatják be számos korabeli dokumentum, film és képanyag segítségével.

Folytatás 
Videotár
Rendszerváltástól rendszerváltásig: Magyarország a második világháború után, 1945−1956
Képtár