Normál nézet
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

Megjelent a Rendszerváltó Archívum, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum folyóiratának karácsonyi száma.

Folytatás 

Valódi bátorságpróba volt az éjféli misén való megjelenés, a párt álcázott aktivistái ugyanis nem csak azt jelentették, hogy az egyes templomok papjai mit mondtak a szószékről, de azt is, hogy személy szerint kik hallgatták őket.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
december 18.

Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani a RETÖRKI megújult folyóiratának 2020. évi téli számát. Idei negyedik számunk a rendszerváltás időszakának kulturális kérdéseivel foglalkozik.

Folytatás 
december 02.

Egy emberöltő után sor került a Retörki (leánykori nevén a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum) szervezésében a rendszerváltozás vagy -változtatás alapkérdésének felvetésére. Ez a távkonferencia ugyanis egy lezajlott folyamatnak nagyon is élő kérdését vetette fel: Tervezett és spontán folyamatok a magyar demokratikus átmenet idején volt a címe.

Folytatás 
november 26.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) nemzetközi konferenciáját élőben követhették az érdeklődők. Kik irányították a magyar rendszerváltást? Hogyan változott meg a média? Milyen spontán, alulról építkező mozgalmak jöttek létre az átmenet idején? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az előadók.

Folytatás 
november 20.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tisztelettel meghívja Önt 2020. november 26-án a „Tervezett és spontán folyamatok a magyar demokratikus átmenet idején” című nemzetközi konferenciára.

Folytatás 
közelmúlt

A rendszerváltás legfontosabb eseményeit és meghatározó politikusait, közéleti személyiségeit mutatja be korabeli dokumentumokkal, fotókkal és videófelvételekkel illusztrálva a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum folyamatosan bővülő online adatbázisa.


A pázmándi temetőben, a koronavírus-járvány ellenére nagy tömeg kísérte utolsó földi útjára szombaton Szalai Attila újságírót, diplomatát. A Paweł Cebula lengyel minorita szerzetes által celebrált római katolikus rítusú szertartáson magyar és lengyel tisztelői búcsúztatták el a lengyel-magyar kapcsolatok „robotosát”.


Milyenek voltak a nemzetközi körülmények a második világháborút követően, és milyenek voltak a rendszerváltoztatás idején? Milyen volt a jogalkotás 1945 és 1949 között, és 1989 után? Megvédtük-e akkor szuverenitásunkat? Mi lett a középosztály sorsa? Miben különbözött az 1945 és az 1990 utáni számonkérés? És mindez miként befolyásolta a szellemi életet, a társadalom közérzetét? – főleg ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg a választ a könyvből.

Folytatás 
Videotár
Rendszerváltástól rendszerváltásig - Táborok Magyarországon
Képtár