Rendszerváltó Archívum Rendszerváltás Kronológia MDF Kronológia Hitel Repertórium
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

Elérhetővé váltak a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadványai a Hungaricana adatbázison. Az online elérés lehetőségének megnyitása reményeink szerint nagyban segíti az Intézetben 2013 óta zajló munka társadalmi megismerését, egyben szélesebb körök előtt nyitja meg és teszi könnyebbé a felhalmozódott tudásanyag felhasználásának lehetőségét.

Folytatás 

A Magyar Nemzeti Múzeum „Közös Időnk ’89-90” címmel rendezett kiállítást a rendszerváltás 30. évfordulójára, amely több szempontból is rendhagyó, tartalmát és a formáját tekintve egyaránt.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
június 09.

Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani a RETÖRKI folyóiratának 2020. évi rendhagyó, júniusi számát. Idei második számunk teljes terjedelmében Trianon 100. évfordulójával foglalkozik.

Folytatás 
június 04.

A trianoni békediktátum száz évvel ezelőtti aláírása a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiája volt, amely elvette az ország területének kétharmadát, a magyarajkú lakosság harmadát, mindemellett pedig mérhetetlen gazdasági károkat okozott. Azonban a magyarság nem csak túlélte a tragédiát, hanem talpra tudott állni és újra meg tudott erősödni. Június 4-e így száz év távlatából nem csak az országot megcsonkító békére emlékeztet, hanem egyben a nemzeti összetartozás napja is.

Folytatás 
május 21.

A nyolcvanas években, a rendszerváltás folyamatában formálódó ellenzéki szervezetek, mozgalmak megalakulásának közös hajtóereje a Kádár-korszak és az egypártrendszer meghaladásának igénye és egy új, többpárti berendezkedésen alapuló, nyugati mintákat követő demokrácia létrehozása volt. Mivel az ellenzéki rendszerváltó pártok mindegyike a sajátjaként értelmezett és elfogadott politikai orientációi, értékei és esetenként tradíciói alapján szerveződött, ennek köszönhetően a közös ellenfél, az MSZMP felbomlása után is meg tudták őrizni identitásuk szilárd alapjait.

Folytatás 
május 15.

Elég lenne azt elfogadni, hogy a rendszerváltás minden hibája és árnyoldala ellenére átvezette az országot a kommunista diktatúrából egy parlamentáris demokráciába, ezzel lezárva a 20. századot – mondta lapunknak Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) új főigazgatója, akivel a rendszerváltásokról és az intézet új célkitűzéseiről beszéltünk.

Folytatás 
közelmúlt

Harminckét éve, 1988. május 14-én Budapesten, a Metró Klubban alakult meg a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A TDDSZ létrejöttével negyven év után először alakult meg független érdekvédelmi szervezet.


Nem kisebb célt tűzött ki maga elé Nyári Gábor, a RETÖRKI új főigazgatója, mint hogy az Intézet megjelenjen az egyetemi képzésben és a tehetséggondozásban. Fontosnak tartja a fiatalok megszólítását, ezért a közösségi médiában olvashatók kutatóik írásai, elindították video-sorozatukat, köteteik a Hungaricana adatbázisán elérhetőek lesznek. Az interjúban azokra a kérdésekre is kerestük a választ, hogy miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt nyugaton és térségünkben?


Hány képviselő volt ténylegesen ügynök az első szabadon választott országgyűlésben? Volt-e valós mozgástere Antall József kabinetjének? A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum idén kinevezett főigazgatójával, Nyári Gáborral beszélgettünk a harminc évvel ezelőtti eseményekről.

Folytatás 
Videotár
Rendszerváltástól rendszerváltásig - Táborok Magyarországon
Képtár

Partnereink

Lakitelek Népfőiskola
Magyar Hírlap
Kodolányi János Főiskola
gondola.hu