Rendszerváltó Archívum Hitel Repertórium
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

Megjelent folyóiratunk, a Rendszerváltó Archívum legújabb száma, melyet Nyári Gábor főigazgató, felelős kiadó köszöntőjéből vett idézettel ajánlunk.

Folytatás 

Vállunkra kell vennünk a Hazát” alcímmel jelent meg dr. Szijártó István irodalomtörténésznek a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában az a könyve, ami a Százak Tanácsának első két évtizedét mutatja be.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
szeptember 01.

A magyar-román háború belengetése magyar részről csak blöff volt, de ez a németeket választás elé állította. Végül 1940. augusztus 30-án került sor a második bécsi döntésre, amelyet a németek és olaszok véglegesnek tekintettek, a britek nem fogadtak el, a magyar és a román fél pedig egyaránt elégedetlenkedett. A 2,4 millió visszatérő lakosnak 54%-a volt magyar, miközben több mint egymillió magyar maradt román területeken. Nyári Gábor történésszel a 80 évvel ezelőtti nagy jelentőségű történelmi eseményről beszélgettünk.

Folytatás 
augusztus 30.

A cél az, hogy a rendszerváltásról is kialakuljon az a közös minimum, amely szerint minden hibája és árnyoldala ellenére átvezetett minket a kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába. A részletekről pedig vitatkozhatunk tovább – mondta a Demokratának Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója.

Folytatás 
augusztus 25.

Nyári Gábor már általános iskolásként tudta, hogy történész szeretne lenni, és már akkor a XX. század foglalkoztatta leginkább. A történelem alapszakot politológia minorral és a történelem mesterképzést, később pedig a doktori képzést is a Pázmányon végezte, ahol megtalálta a számára fontos értékrendet. Egykori tanáraira és szaktársaira bármikor számíthat. Fiatal kora ellenére több tudományos és rangos intézetben dolgozott.

Folytatás 
augusztus 10.

Akik a köztársasági elnök kérdésében dacoltak az SZDSZ-szel, Pozsgayt akarták.

Folytatás 
közelmúlt
2020. július 02.

Elérhetővé váltak a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadványai a Hungaricana adatbázison. Az online elérés lehetőségének megnyitása reményeink szerint nagyban segíti az Intézetben 2013 óta zajló munka társadalmi megismerését, egyben szélesebb körök előtt nyitja meg és teszi könnyebbé a felhalmozódott tudásanyag felhasználásának lehetőségét.


2020. június 19.

A Magyar Nemzeti Múzeum „Közös Időnk ’89-90” címmel rendezett kiállítást a rendszerváltás 30. évfordulójára, amely több szempontból is rendhagyó, tartalmát és a formáját tekintve egyaránt.


Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani a RETÖRKI folyóiratának 2020. évi rendhagyó, júniusi számát. Idei második számunk teljes terjedelmében Trianon 100. évfordulójával foglalkozik.

Folytatás 
Videotár
Rendszerváltástól rendszerváltásig - Táborok Magyarországon
Képtár

Partnereink

Lakitelek Népfőiskola
Magyar Hírlap
Kodolányi János Főiskola
gondola.hu