Rendszerváltó Archívum Rendszerváltás Kronológia MDF Kronológia Hitel Repertórium
www.retorki.hu Hírek  

Hírek a retörkiről

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum – tisztelettel meghívja Önt Szabó László Zsolt – Tóth Gy. László: „Húsz év után - Interjúk a rendszerváltozásról 2008-2009-ben” című, az Antológia Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatójára.

Folytatás 

Lóránt Károly, intézetünk külsős munkatársa szervezésében közgazdászok és szociológusok 4K Köre jött össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Máté János tartott előadást „Miért buktak el eddig a paradigmaváltási próbálkozások?” címen.

Folytatás 
RETÖRKI
kiadványok
RENDSZERVÁLTÓ ARCHÍVUM
folyóirat
december 09.

Az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület, valamint a lakiteleki Népfőiskola közös szervezésében kerül megrendezésre 2020. március 27-29-én a XI. Fiatal Politológusok Találkozója.

Az évforduló alkalmából az egyesület pályázatot hirdet olyan magyar, Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói számára, akik a bölcsészet-, társadalom- és gazdaságtudomány valamely szakágával foglalkoznak.

Folytatás 
december 02.

A XIX. Lakiteleki Filmszemlén a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) 150.000 Ft-os különdíját az „Érccel mért életek” című alkotás kapta. Rendezője: Kabók Erika (Szabadka, Szerbia).

Folytatás 
november 18.

Lóránt Károly, intézetünk külsős munkatársa szervezésében közgazdászok és szociológusok 4K Köre jött össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Bánóczy János tartott előadást „Adósságtengerben a világ” címen.

Folytatás 
november 15.

Mi vezetett a történelmi Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége széteséséhez? Elég egy, de igazán erős magyar párt, vagy inkább többpártrendszer kell a Délvidéken, s virágozzék minden virág? Milyen kihívások előtt áll a bácskai és a bánáti magyar értelmiség? – ezekre a kérdésekre keresték a választ a résztvevők a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) konferenciatermében november 13-án, Domonkos László Délvidéki rendszer, magyar váltás című könyvének bemutatóján, ahol azt is megtudtuk, hogy mit mondott Seselj vajda Pozsgay Imrének.

Folytatás 
közelmúlt

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tisztelettel meghívja Önt Domonkos László: Délvidéki rendszer, magyar váltás című, az Antológia Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatójára.


Jó, ha minden kérdést népszavazással próbálunk megoldani? Minek és kinek kell a népszavazási cunami? Vajon aki elmegy szavazni, tudja-e, mi a tét? Tudjuk-e, mennyi idő telik el a kérdés feltevésétől a népszavazás megtartásáig? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ október 30-án délután az ELTE Állam és Jogtudományi Karán.


A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum – a Magyar Alkotmányjogászok Egyesületével és az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékével együttműködve – tisztelettel meghívja Önt Kukorelli István: Kell-e nekünk népszavazás? Elrendelt népszavazások Magyarországon 1989-2019. című kötetének bemutatójára.

Folytatás 
Videotár
Domonkos László: Délvidéki rendszer, magyar váltás - Könyvbemutató
Képtár
Két rendszerváltás Magyarországon - Könyvbemutató

Partnereink

Lakitelek Népfőiskola
Magyar Hírlap
Kodolányi János Főiskola
gondola.hu