A RETÖRKI Archívum helyettes vezetője, Riba András László, az Intézet felkért szakértőjével, dr. Seres Attilával, az MTA BTK TTI munkatársával, a Magyar–Ukrán Történész Vegyes Bizottság magyar tagozatának titkárával, a Moszkvai Magyar Levéltári Intézet korábbi vezetőjével kéthetes kutatóúton vesz részt az ukrán fővárosban. Ennek keretében a magyarországi rendszerváltás és a korabeli magyar–szovjet kapcsolatok történetének főbb kérdéseit vizsgálják.

A kutatócsoport Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete, dr. Keskeny Ernő támogatásával, valamint az Ukrán Állami Levéltári Szolgálat közreműködésével a Legfelső Hatalmi és Igazgatási Szervek Központi Állami Levéltárában és az Ukrán Kommunista Párt Központi Bizottsága Archívumának jogutódjaként működő Társadalmi Egyesületek Központi Állami Levéltárában végez levéltári forrásfeltárást. Ezen levéltárak iratanyagának feldolgozása jelentős hozadéknak mutatkozik a rendszerváltás folyamatainak vizsgálatában.

A kutatóútnak különös jelentőséget ad, hogy Ukrajna december 2-án ünnepli független államiságának 25. évfordulóját. Magyarország 1991. december 3-án, Kanada és Lengyelország után harmadikként ismerte el Ukrajna függetlenségét. A kutatás időhatára felöleli az Ukrajna függetlenné válását követő éveket (1991–1993) is, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban rendkívül intenzívvé váltak a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok, melyekben kiemelt szerepet játszott a kárpátaljai magyarság kulturális-közigazgatási autonómiájának kérdése.

A kutatócsoport tagjai mindezeken túlmenően konzultációt folytattak a Magyar–Ukrán Történész Vegyes Bizottság ukrán tagozatának elnökével, dr. Vidnyánszky Istvánnal, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Történeti Intézete osztályvezetőjével és dr. Mátyás Irinával, a vegyes bizottság ukrán tagozatának alelnökével. A megbeszélések keretében a jövőbeni levéltári forrásfeltárás perspektíváiról, a magyar–ukrán történészi együttműködés lehetőségeiről egyeztettek.