Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
2018. június 25. hétfő
Közgazdászok és szociológusok találkozója a RETÖRKI-ben
2017. július 03.

Június 28-án Lóránt Károly, intézetünk külsős munkatársa szervezésében közgazdászok és szociológusok jöttek össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Sziládi Tibor tartott előadást Látens gyorsulás – avagy peremfeltételek Németh István elképzeléseihez címen.

A beszélgetésben az előadó három önmagában is összetett és összekapcsolt folyamatra hívta fel a figyelmet: a hús- ill. kukorica (gabona)-termelésre, valamint a szükséges foszforellátásra. Láthattuk, hogy az EU-ba lépés óta a hús-termelés a Bécs alatti alsó Duna-völgyben csökkent a legnagyobb mértékben annak ellenére, hogy a legfontosabb erőforrásokkal (gabona-kukorica) ez a terület „rendelkezik”. A vitázók egyetértettek abban, hogy ez az állapot irracionális, távolról sem optimális.

A foszfor kereskedelmi csatornáinak forrásai Európán kívüliek, nagymértékben orosz befolyás alatt állnak. A csatornák kétszereplős oligopóliummá szűkültek, melyek kartellként működnek. Preferálják a rejtett döntéshozatalt. Az állapot irracionalitásával összefüggésben az előadó példán igyekezett megmutatni, hogy az érdekellentétek szülte konfliktusok növelik a rendszer ráfordításait, ráadásul áttekinthetetlen helyzeteket teremtenek, amelyekben a közösség szempontjai nem érvényesülnek.

A gyakorlatilag monopóliummá szűkített foszfor-csatorna kapcsán fény derült a globális erőforrás-szűkülésre, melyek kezelésére nincsenek elfogadott stratégiák. Az előadó említést tett a (részben szándékosan előidézett) kommunikációs nehézségekről, melyek akadályozzák, esetleg rossz irányban befolyásolják a döntéshozatalt.

Szegő Szilvia

A keresett kifejezés:

Képtár
/2018/05/ra_bemutato5-320x215.jpg
További képek
Videótár
Rendszerváltó Archívum folyóirat workshop
2018. május 09.
További videók
Felhasználónév
Jelszó
Partnereink