Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
2018. június 25. hétfő
A RETÖRKI is a nemzetpolitika része
2017. augusztus 10.

A Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemen tartott előadást Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója Lakiteleken, a Népfőiskolán, ahol az Intézetről és annak feladatvállalásáról beszélt.

A főigazgató elmondta, hogy a RETÖRKI 2013-ban egy kormányhatározat alapján jött létre, a kormányzat háttérintézeteként. Feladatul azt kapták, az vállalták, hogy a rendszerváltás történetét vizsgálják. Mindezt úgy, hogy nemcsak kutatják, de egy archívumot is működtetnek, ahova összegyűjtik, és ahol feldolgozzák azokat az archív anyagokat, amelyek a rendszerváltáshoz kapcsolódnak.

Bíró Zoltán kifejtette: nehéz megmondani, mikor kezdődött és mikor ért véget a rendszerváltás, ha egyáltalán befejeződött. Ezáltal a történetkutatás épp úgy feladata a RETÖRKI-nek, mint a jelenkutatás.

Kitért arra, hogy a Lakiteleki Találkozó 30. évfordulójára a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum három kötettel és egy kronológiával készül. A kiadványok között az MDF dokumentációit közlik egyik kötetben.

A RETÖRKI főigazgatója hozzátette, hogy az Intézet fennállása óta – az elmúlt négy esztendőben – kb. harminc kötetet jelentetett meg. Készülőben van még jelenleg öt és a jövő évre csúszik át négy-öt kézirat kiadása.

Bíró Zoltán előadását így zárta: „Én úgy gondolom, hogy a történettudomány és a politológia mindenképpen alkalmas arra, alkalmas kell, hogy legyen arra, hogy a nemzettudatot alakítsa, formálja. Meggyőződésem, hogy a történelem annyi, amennyi a tudatunkban van róla. Az, hogy vitatkozunk közben és vannak bizonytalanságaink, az természetes. Tökéletes történetismeretet aligha tudunk adni, de legalább törekedjünk rá!”

A RETÖRKI főigazgatójának előadását dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Szesztay Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tervező-Elemző Főosztályának vezetője, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke felszólalása követte.

Bágya Rita

A keresett kifejezés:

Képtár
/2018/05/ra_bemutato5-320x215.jpg
További képek
Videótár
Rendszerváltó Archívum folyóirat workshop
2018. május 09.
További videók
Felhasználónév
Jelszó
Partnereink