Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
2018. december 14. péntek
Bemutatták A nemzetépítő demokratikus ellenállás dokumentumai 1968-1987 című kiadványt
2017. október 14.

Október 10-én mutatták be Szeredi Pál A nemzetépítő demokratikus ellenállás dokumentumai, 1968-1987 című, a Barangoló Kiadó által gondozott kötetét a RETÖRKI konferenciatermében.

A kötet jól illeszkedik Szeredi Pál eddig megjelent munkái közé: a mostani válogatás előzményeként tavaly látott napvilágot a nemzeti demokrata ellenállás 1956 és 1967 közötti dokumentumait tartalmazó könyv. A szerző megírta ugyanezen kör tevékenységéről szóló monográfiát is 2015-ben.
A könyvbemutatón Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, megemlítve, hogy a megjelent kötet illeszkedik az Intézet legújabb kutatásaihoz, amelyek többek között a Magyar Demokrata Fórum 1987 utáni első éveivel is foglalkoznak. 

Nagymihály Zoltán, a RETÖRKI kutatója a kötetet méltatva hangsúlyozta: számos olyan dokumentum található a válogatásban, amely teljes egészében eddig még sehol sem jelent meg. A kötet struktúrája jól követhető, a dokumentumokat minden esetben rövid, kétoldalas bevezető szövegek előzik meg. Kiemelte: a köteten végighúzódik a nemzet kérdésén való gondolkodás. A legfontosabb sorskérdéseket többek között Kiss Ferenc Feliratát, Bíró Zoltán elemzését vagy éppen Csurka István monori beszédét olvasva követhetjük végig. A szerző nem véletlenül vélekedett úgy, hogy a kötetnek a mai kor számára is van mondanivalója – a felidézett források napjainkban is támaszként és tájékozódási pontként szolgálhatnak a nemzetről, a határon túli magyarságról vagy éppen a gazdaságról való gondolkodáshoz.

A kötet szerzője, Szeredi Pál elmondta: a munka elsősorban a ’70-es-’80-as évek magyar világáról kíván képet adni, a dokumentumok segítségével nem meggyőzni akarja az olvasót, hanem megismertetni a korszakkal. A könyv fő célja és aktualitása kapcsán leszögezte: „Legyen összegyűjtve egy helyen, hogy mi történt 1956 és 1987 között, legyenek mögötte a bizonyítékok, amelyek ma is ugyanúgy érthetőek, mint abban a korban, és a kérdésekre ugyanúgy képesek lehetnek választ adni”. Az eltelt időszakot a korabeli viccet ismertetve a „le merem írni” – „alá merem írni” – „számolok a következményekkel” fokozatosságával ábrázolta. A most megjelent rész ennek következtében már egyértelműen a cselekvésről szól, a lezáró pont pedig az első lakiteleki találkozó, amelytől a szerző terminológiája szerint már nem ellenállásról, hanem nemzeti demokratikus ellenzékről beszélhetünk. Úgy vélte: nem emlékezni kell elsősorban, hanem párbeszédet gerjeszteni, erre jó alkalom lesz a 2018-as év, amikor a szárszói találkozó hetvenötödik évfordulóját idézhetjük fel.

A keresett kifejezés:

Képtár
/2018/07/20180705_workshop17-320x215.jpg
További képek
Videótár
A Magyarok Világszövetsége "Hármas kistükre" 1989-2000 - Könyvbemutató
2018. november 14.
További videók
Felhasználónév
Jelszó
Partnereink