Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
2018. április 20. péntek
A Magyar Honvédség a rendszerváltás sodrában - Könyvbemutató
2017. december 20.

A „néphadsereg” egyetlen tisztje sem fordult volna a nép ellen a rendszerváltást megelőző években – derül ki A Magyar Honvédség a rendszerváltás sodrában című, a minap a boltokba került könyvből.

A mű bemutatóján Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) főigazgatója azt mondta, a rendszerváltást megelőző és követő időszak rendkívül nehéz volt a Magyar Néphadseregben, majd a Magyar Honvédségben szolgáló katonáknak. Felidézte Für Lajos néhai honvédelmi miniszterrel történt 2009-es beszélgetését, amelynek vezérfonala az akkori lehangoló állapot taglalása volt. A hadsereg képességeit kétségbeejtő szintre apasztották, s ez az ország tudatos leépítésének, erőtlenítésének a politikája volt.

Kelemen József nyugállományú altábornagy hangsúlyozta, a néphadsereg tisztikara épp úgy részese volt a rendszerváltásnak, mint a társadalom civil tagjai, ám ezt a témát eddig csak kevesen kutatták. Az 1990 előtti tábornoki kar „leltára” különösen jól sikerült, s így az olvasó képet kaphat arról, hogy akkor is a legfelkészültebb katonák irányították a hazai fegyveres erőket.

Helgert Imre és Mészáros Gyula nyugállományú ezredesek, a kötet szerzői részletesen kitértek Grósz Károly emlékezetes, a fehérterror rémét felfestő beszédére. Elmondták, hogy bár bizonyos jelek szerint a Magyar Szocialista Munkáspárt keményvonalas vezetői az utolsó pillanatban esetleg megkísérelték volna felhasználni a hadsereg tisztjeit és állományát a rendszerváltás folyamatainak megállítására, ám ez a törekvés egyöntetű elutasításra talált volna. Azt, hogy a Magyar Néphadsereg egyetlen tisztjében sem volt hajlandóság arra, hogy a nép ellen forduljon, megerősítette Lőrincz Kálmán volt vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka is. A könyv az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg.

Forrás: Lázin Miklós András (Magyar Hírlap)

 

 

A keresett kifejezés:

Képtár
/2018/04/szdsz_konyvbemutato8-320x215.jpg
További képek
Videótár
Az SZDSZ-jelenség - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben
2018. március 28.
További videók
Felhasználónév
Jelszó
Partnereink