Az előadó az élelmezésbiztonság kérdését elsősorban világgazdasági és hatalompolitikai összefüggésben tárgyalta és bemutatta a világban évezredek óta folyó területi koncentrációt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mai világunkban a technológiai koncentráció a területinél is nagyobb függőségeket teremt. Az előadás a GMO-technológiák széleskörű alkalmazásának élelmezésbiztonsági kérdéseit járta körül.

A génmódosított fajtákban lévő módosított génszakaszok szerzői jogvédelem alatt állnak, a tulajdonjogok érvényesítése pedig szükségszerűen mások használatának a kizárását jelenti. Az alkalmazásuk nyomán fellépő változások így befolyásolják az alapvető élelmiszerek (pl. gabona) elosztását, az élelmiszerpiac ellenőrzését, helyi termelők számára pedig az élelmiszer-önrendelkezés feladását jelentik.

A vitában a résztvevők azt hangsúlyozták, hogy hazai vonatkozásban fontos kiemelni, hogy a területi koncentrációval hazánkban az is együtt jár, hogy a kis-és középüzemek hasonlóan a monokultúrás termelésre álltak rá, mint a nagyok és a termékeket jelentős részt feldolgozatlanul exportálják. A hazai kedvező adottságok így kihasználatlanul maradnak, az értékrealizálás pedig alacsony szinten történik.