Az államtitkár Az SZDSZ-jelenség: Liberalizmus Magyarországon a rendszerváltás idején című kötet méltatásában kiemelte, hogy az 1990-ben kivívott szabadságot nem ajándékba kaptuk, meg kellett érte küzdenünk, s erre a helytállásra a kormány jelenleg is örökségként tekint. Ezért került bele mindez az alaptörvénybe - tette hozzá, majd hangsúlyozta, a mostani választás tétje ugyanaz, mint az 1990-esé.

A kötetről szólva Latorcai elmondta, a három szerző mérnöki precizitással ismerteti az SZDSZ-t, amely csak pártként szűnt meg 2014-ben, de valójában szellemiségében megmaradt. Fricz Tamás tanulmányára hivatkozva aláhúzta, hogy az SZDSZ olyan Magyarországot akar, amely elfelejti nemzeti hagyományait, lemond a határon túli magyarságról, vakon követi a nyugati politikai mintákat és intézményi struktúrákat. „Április 8-án dönthetünk arról, hogy nem olyan Magyarországot szeretnénk, mint amilyet az SZDSZ szeretett volna, ehhez pedig azt javaslom, a választásokig mindenki olvassa el ezt a kötetet” - tette hozzá.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója kiemelte, a szerzők jó döntést hoztak azzal, hogy az SZDSZ dokumentumain át annak saját szavait adják az olvasók kezébe, így mindenki közvetlenül ismerheti meg a párt szellemiségét.

Vitéz Anita
(Forrás: Magyar Hírlap)

Fotók: Bágya Rita