Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
2018. december 14. péntek
Közgazdászok és szociológusok találkozója a RETÖRKI-ben
2018. november 21.

Lóránt Károly, intézetünk külsős munkatársa szervezésében közgazdászok és szociológusok jöttek össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal előadás hangzott el a jövő belátásának tudásáról.

Az előadó kiemelte, hogy a jövőkutatást a legmagasabb szinten az USA-ban művelik, itt is elsősorban a Jövőképkutató társaság (WORLD FUTURE SOCIETY).

Egy magyar átlagember és egy jövőkutató megnyilatkozásának idézésével bemutatta a releváns magyar helyzetet, kitérve arra is: a pártállami szovjetorientáltság korlátai között meddig lehetett eljutni e tekintetben. Kitért ezután az európai állapotokra, és bemutatott egy olasz közgazdászok által írt művet.

A rendkívül nagyszámú kimutatásból, grafikonokból vett 17 citátum alapján az előadó azt fejtette ki, hogy a versenyképesség jelent értelmezésére és algoritmusaira koncentráló ökonometriai gondolkodás alapján elvégzett adattömeg-elemzés nem vezethet el valószínűsíthető és állásfoglalásokra késztető jövőképekhez. Tágabb világlátásra van szükség.

Ezt követően ismertette a szcenáriómodellezés WFS fogantatású, több lépcsős metodikáját.

 

A keresett kifejezés:

Képtár
/2018/07/20180705_workshop17-320x215.jpg
További képek
Videótár
A Magyarok Világszövetsége "Hármas kistükre" 1989-2000 - Könyvbemutató
2018. november 14.
További videók
Felhasználónév
Jelszó
Partnereink