Huszonkilenc évvel ezelőtt hosszú idő után, 1990 március 25-én tartották az első szabad választások első fordulóját.
 
Meglepően éles retorikai hangnemben zajlott az 1990-es választás, de ez érthető is, hiszen nagy volt a tét – mondta Fricz Tamás. Magyarországon volt ennek egy sajátos vonása a környező, kommunizmus alól felszabadult országokhoz képest. Sok országban az ellenzéki pártok a kommunistákkal szemben ernyőszervezetekbe tömörültek és egységesen indultak. Ezzel szemben Magyarországon az ellenzéki pártok különváltak és máris kialakult egy éles törésvonal az SZDSZ és az MDF között – magyarázta a politológus.

Arra a kérdésre, kik tudták megnyerni az embereket a választási plakátokkal, Nagy Ervin úgy reagált: az akkori korszakhoz mérten is politikailag, illetve marketing szempontjából elég gyengécske volt ez az időszak. Nem állt rendelkezésre olyan fajta tapasztalata a magyar ellenzéknek, hogy profi módon felépítsenek egy embert.
Fricz Tamás egyetértett Nagy Ervinnel abban, hogy általában tapasztalatlanság jellemezte a pártokat. Hozzátette, a meghatározó pártoknak, a Fidesznek, az MDF-nek és az SZDSZ-nek azért volt néhány markáns, megjegyezhető plakátja.

A teljes adás itt nézhető meg.

Forrás: ECHO TV honlap