(Fotó: Bús Csaba / baon.hu)

A RETÖRKI különdíját M. Kiss Sándor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum általános tudományos főigazgató-helyettese adta át. Az alkotás a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 150.000 Ft-os különdíján kívül még magáénak tudhatja a Honvédelmi Minisztérium különdíját.

Az „Érccel mért életek” című filmről

Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi Radnóti-díjas versmondó 2019. augusztus 31-e és szeptember 24-e között Bortól Abdáig gyalogosan végigjárta az erőltetett menet útját. A film bemutatja a szerbiai bányavárosban található emlékeket, amelyek a magyar munkaszolgálatosok emlékét őrzik és a versvándorral együtt végighalad Radnótiék útján, amely Vajdaságban már mozgó vesztőhellyé vált.

(Fotó: Bús Csaba / baon.hu)

A XIX. Lakiteleki Filmszemléről

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett, a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen hirdette meg a filmszemlét. A Kósa Ferenc emlékezetére meghirdetett XIX. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 116 alkotás érkezett. Az előzsűri (2019. október 15-16.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A Szemlének 2019. november 27-e és 29-e között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

(Fotó: Bús Csaba / baon.hu)

A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer
 
A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Bakos Edit az Art-Mozi Egyesület elnöke, az NKA Filmművészet Kollégiumának vezetője; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke; Baranyai Gergely szabad bölcsész; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Biczó Miklós a Nemzeti Művelődési Intézet rendezvényszervező központ vezetője; Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző Központ igazgatója; Dippold Pál író, a Magyar Hírlap szerkesztője; Dizseri András a Hír TV műsorvezetője; Dulai Sándor a Szabad Föld újságírója, a gödöllői Szent István Egyetem tanára; Ékes Ilona az ERGO - Európai Regionális Szervezet elnöke; Ékes József volt országgyűlési képviselő; Farkas György rendező, producer; Gálfalvi György író, a Lakitelek Népfőiskola kurátora; Gulyás Gyula filmrendező; Havasi János a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós igazgatója; Kárpáti Árpád közművelődési és ifjúsági szakértő; Kovács Anita a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Lakatos Iván filmrendező-producer; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főigazgató-helyettese; Matkovics Annamária színművész; Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Nagy Dóra publicista, politológus, az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért elnöke; Néző László a Veszprém Megyei Napló főszerkesztője; Novák Emil Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja; Ökrös Csaba a Petőfi Népe főszerkesztője; Pilhál György a Magyar Nemzet főmunkatársa; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas operatőr-rendező; Siklósi Beatrix az M5 csatorna igazgatója; Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom- és művészetkritikus; Szalai Viktor újságíró, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola alapítója; Szobolits Béla Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező; Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila Aranyszem-díjas operatőr, rendező.

A XIX. Lakiteleki Filmszemle eredményeiről bővebben a www.nepfolakitelek.hu oldalon olvashat.

Bágya Rita