Kásler Miklósnak a rendezvényen felolvasott beszéde szerint összességében a magyarság Kárpát-medencei történelme tele van kiemelkedő, sorsunkat, identitásunkat meghatározó pillanatokkal, 20. századi történelmünk azonban számos tragédiával terhelt. A magyarság átélt két világháborút, több évtizedes diktatúrát, Trianont, holokausztot, kitelepítéseket, az 1956-os forradalom leverését, de ezek a tragédiák sem tudták megtörni. A magyarság újra és újra erőt tud meríteni évezredes múltjából, hitéből, alapértékeiből - emelte ki.

A rendszerváltás óta felnőtt generációk csak a családi történetekből és a tankönyvek lapjairól ismerik a Rákosi- és a Kádár-korszakot. Ahhoz, hogy képesek legyenek feldolgozni közelmúltunkat, a rendszerváltáshoz vezető folyamatokat, elengedhetetlen egy olyan intézet, amely az alapkutatások mellett segítségére van a társadalomnak abban, hogy megismerje, megértse közelmúltját és következményeit - hívta fel a figyelmet a miniszter.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumban (RETÖRKI) elkészült kronológia újító módon mutatja be a rendszerváltás legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit, fogalmait, személyeit, és felállítja azt az időrendet, amelynek köszönhetően az események láncolatából jól értelmezhető folyamatok lesznek - méltatta a kezdeményezést Kásler Miklós.
Nyári Gábor, a RETÖRKI főigazgatója a rendezvényen elmondta, hogy a 2013-ban alapított intézet az építkezés fázisában van, de már megjelentetett félszáz kiadványt, folyóiratot ad ki, tehetséggondozást végez és tekintélyes adatbázist hozott létre.

Kifejtette: 1956-ról vagy Trianonról már van a társadalomnak közös történelmi emlékezete, a rendszerváltás azonban még nincs benne így a köztudatban, például mint a diktatúrából a parlamentáris demokráciába és jogállamba való átmenet időszaka. A rendszerváltás képét egyelőre még egyéni, családi történetek határozzák meg. A RETÖRKI-ben készült kronológia, az egyéb társadalmi célok mellett, a rendszerváltás kollektív emlékezetének létrejöttét kívánja segíteni - közölte.

Strausz Péter, az intézet tudományos főmunkatársa elmondta: a kronológia a történész szakma kritériumainak megfelelően, de friss, közérthető formában készült, hogy a fiatalabb korosztályokat is elérje és építse a társadalom egészséges identitását. A kronológia a rendszerváltás 62 eseményét dolgozza fel szócikkek, mini tanulmányok formájában 1979-től 1990-ig, főként az 1989-90-es eseményekre koncentrálva. Ehhez kapcsolódik több száz fotó, dokumentum, mintegy száz életrajz és mozgókép.

A Rendszerváltás mérföldkövei elnevezésű kezdeményezés segítséget nyújt az érettségizőknek, az egyetemi hallgatóknak és a tervek szerint bővülni fog - tette hozzá.

A tematikus honlapot és adatbázist a RETÖRKI az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával hozta létre, amely mindenki számára elérhető a https://kronologia-archivum.retorki.hu internetes oldalon

Forrás: MTI